Tredemølle - Kom i gang med løpingen!

Disse 4 effektive intervalløktene gjøres unna i en fei og løfter kondisen betraktelig.

Ønsker du å komme i gang med løpetrening, men synes det er vanskelig å komme seg ut på tur? Eller har du lite tid til å trene? Da kan kanskje en tredemølle til hjemmebruk være løsningen for deg. Løpemøllen Masterfit TP 150 er vår testvinnende tredemølle til intervaller, med kraftig motor og god topphastighet. Solid tredemølle som er perfekt for deg som liker å løpe både langturer og intervaller!


Slik trener du på tredemølla

Du tenker kanskje: «Men det er så kjedelig å løpe på mølle. Tiden går jo så sakte». Løsningen er enkel. Glem lange løpeøkter i ett og samme monotone tempo. Tredemøller er som skapt for intervaller eller raske, korte turer med høy intensitet. Du trenger på ingen måte å løpe i en hel time i ett og samme tempo for å få svært god treningseffekt. Snarere tvert imot. På tredemølla handler det om å få opp farta og å ha en plan.


Disse 4 effektive intervalløktene gjøres unna i en fei og løfter kondisen betraktelig.


Pyramideintervaller

Her går varigheten på intervallene opp og deretter ned igjen. Dette gjør at hjertet jobber lenge på høy intensitet, noe som øker slagvolum og oksygenopptak. Slik gjør du det:

10 - 15 minutter oppvarming med rolig løping. Start gjerne de første minuttene med rolig gange.

Pyramideintervall: Løp intervaller i 1-2-3-2-1 minutter, der pausene er halvparten så lange som dragene. 1 minutt løping + 30 sekunder pause, osv.

Avslutt med nedjogg/gange i 5 - 10 minutter.


Korte intervaller (45/15)

Korte og raske drag med små pauser trener kroppen til å senke hjertefrekvensen raskere etter harde intervaller. Slik gjør du det:

10 - 15 minutter oppvarming med rolig løping. Start gjerne de første minuttene med rolig gange.

Løp i 45 sekunder med 15 sekunder pause der du står på kanten av tredemølla. Gjenta 10 ganger.

Still inn hastigheten slik at du løper raskt, men likevel klarer å holde farten en stund. En annen mulighet er å løpe litt saktere, men med mye stigning som om du løper i motbakke. Dette kan være lurt om du sliter med smerter.

Avslutt med nedjogg/gange i 5 - 10 minutter.


30-20-10

Dette er en veldig morsom måte å løpe intervaller på som gjør at tiden flyr avgårde. Tanken er å justere tempoet og intensiteten kontinuerlig gjennom økta til du plutselig er ferdig. Slik gjør du det:

10 - 15 minutter oppvarming med rolig løping i økende tempo. Start gjerne de første minuttene med rolig gange.

Løp i 30 sekunder rolig tempo før du øker farten og løper i 20 sekunder i høyere tempo. Øk deretter farten og løp i 10 sekunder i meget høyt tempo før du senker farten igjen og løper/går i 30 sekunder i rolig tempo. Slik dette gjør du 5 - 8 ganger før du tar en pause på 2 minutter. Føler du deg sprek kan du gjenta sekvensen, og hvis ikke kan du gå til en nedtrapping på ca. 10 minutter.

Tips! Denne sekvensen kan legges inn slik at det skjer automatisk på de fleste mer avanserte tredemøller.


4X4 Minutter

Litt lengre intervaller med 1 - 2 minutters pause. Dette er også en god måte å øke maksimalt oksygenopptak på. Slik gjør du det:

10 - 15 minutter oppvarming med rolig løping i økende tempo. Start gjerne de første minuttene med rolig gange.

Løp 4 minutter i et tempo som ikke er raskere enn at du vil klare å gjennomføre alle de fire dragene med den samme farten. Gå veldig rolig på tredemølla i pausene, og øk hastigheten gradvis når du skal starte på neste drag.

Avslutt med nedjogg/gange i 5 - 10 minutter.


Fordeler med å løpe på tredemølle

  • Ingen vindmotstand og aldri regn
  • Forflytningshjelp – tredemølla hjelper deg med å utvikle et godt løpesteg fordi båndet drar føttene dine bakover
  • Et jevnt underlag
  • Gjør det enklere å styre intensiteten og farten


Tips! Vil du skåne beina mest mulig bør du justere stigningen noen prosent opp og ned med jevne mellomrom. Da får du variert belastningen på samme måte som når du løper ute. 


Hastighet og stigning regulerer du raskt og enkelt via hurtigtaster på Masterfit TP 150. God løping!