Treningsstrikker gir deg bedre resultater av treningen

Det er lett å tenke på treningsstrikker som et litt dårligere alternativ til tradisjonell styrketrening.

Det er noe du kan ha med deg på ferie, eller bruke hvis du til nød må trene hjemme. Men visste du at treningsstrikker kan gi bedre resultater av treningen? Dette kan skje på tre måter: bedre oppvarming/aktivering av muskulatur, bedre motstandskurve i tradisjonelle øvelser og fornuftig skadeforebygging eller opptrening etter skade. 

Oppvarming ved bruk av strikker 

Treningsstrikker er geniale når du skal varme opp før en styrkeøkt. Grunnen til dette er at de gir en jevnt økende motstand som er relativt lett å kontrollere i oppvarmingsøvelser. I tillegg er det enkelt å plassere strikkene der du ønsker på kroppen, samt å feste dem til alt fra dørhåndtak til treningsapparater. 

Du kan for eksempel plassere et Mini Band rett over knærne når du gjør oppvarmingssett for knebøy og hip-thrust. Dette vil aktivere rumpemuskulaturen på en bedre måte enn å varme opp uten strikk. En godt oppvarmet rumpemuskel er lettere å «få tak i» under trening, samt at prestasjonen blir bedre. Riktig muskelbruk under tyngre løft vil også beskytte mot skader. 

På samme måte er det viktig å varme opp skuldrene før øvelser som benkpress og militærpress. Spesielt rotatorcuffen er utsatt for skader i disse øvelsene. En god øvelse for å varme opp denne er innadrotasjoner og utadrotasjoner av skulderen. For å gjøre øvelsen plasserer du et Power Band eller en Exertube i albuehøyde, som du tar tak i. 

Deretter holder du albuen inntil kroppen slik at underarmen peker rett ut i en 90 graders vinkel. Nå gjenstår det bare å rotere armen slik at håndflaten vender inn mot kroppen. Gjennomfør 15 – 20 repetisjoner på begge sider før du snur deg og gjør utadrotasjoner på motsatt måte. Dette øvelsen er også super å bruke når du skal komme deg forbi smerter og skader i skulderpartiet.

Trening med strikk for nybegynnere 

Treningsstrikker er supre for nybegynnere som ønsker å starte å trene. Det er ikke bare det at strikkene kan gi jevn og myk motstand når de brukes til trening. Det smarte med strikker er at de kan gjøre andre øvelser lettere. La oss si at du sliter litt med pull-ups. Hva kan du gjøre med det? Hvis du ikke klarer en eneste pull-up, hvordan kan du bli sterkere i øvelsen? Du kan jo alltids henge der og dingle med beina mens du forgjeves prøver å løfte deg selv opp. Dessverre blir det ikke så mye fremgang av slikt. 

Et annet alternativ er å gjøre nedtrekk med tyngre og tyngre vekter helt til du klarer en pull-up. Dessverre er ikke dette helt optimalt. Nedtrekk er en god øvelse, men man får ikke helt den herlige følelsen av å løfte hele kroppen slik at haken går klar av stangen. Løsningen er å feste et Power Band rundt stangen som du setter beina i. Jo tykkere Power Band, jo lettere blir øvelsen. Da kan du jobbe deg nedover i tykkelse over tid, og til slutt klarer du en pull-up helt alene. 

Trening med strikk for viderekomne 

Det er ikke bare nybegynnere som kan ha nytte av å trene med strikk. Treningsstrikker er like nyttige for erfarne supermosjonister. Grunnen til dette er at strikker kan gi økt motstand i fornuftige deler av bevegelsesbanen i forskjellige øvelser. La oss ta øvelsen knebøy med stang som et eksempel. Vanligvis er denne øvelsen desidert tyngst i bunnposisjon, og kjempelett i den siste fasen. Dette fører til at beinmuskulaturen kun utsettes for høy belastning i en liten fase av løftet. 

Nå er det ikke slik at det ikke går an å bygge muskler ved å gjennomføre vanlige øvelser. Du kan fint bli sterk i beina ved å gjennomføre tradisjonell knebøy. Likevel er det nyttig å benytte seg av mer avanserte teknikker når man har trent en stund. En slik teknikk er å feste et Power Band til hver side av knebøystativet, som du så tynger ned med noen vektskiver. Deretter trer du strikkene rundt stanga. En slik knebøy er lettest i bunn, og den blir tyngre og tyngre jo lenger opp du kommer. Belastningen på beina blir derfor stor gjennom en større del av løftet, noe som kan gi deg bedre resultater og fyre opp under ny muskelvekst. 

Du kan også bruke Power Bands for å gjøre øvelser som push-ups tyngre ved å legge det over ryggen. Et Power Band eller en Exertube kan også brukes for å endre muskelbruken i forskjellige øvelser. For eksempel vil en vanlig bicepscurl der du inkluderer en strikk flytte belastningen over på brachioradialismuskelen i underarmen. Et genialt triks om du er av typen som er fornøyd med bicepsen, men som sliter med størrelsen på underarmen. 

Treningsstrikker kan trygt anbefales som treningsverktøy 

En treningsstrikk er mer enn bare et halvgodt alternativ til vekter på treningssenteret. Hvis du bruker strikkene riktig, så vil du få bedre treningsresultater. Dette er blant annet fordi de kan være med på å forbedre oppvarmingen og muskelaktiveringen i de påfølgende øvelsene. I tillegg kan treningsstrikker hjelpe nybegynnere med å gjøre øvelser som pull-ups og dips lettere å gjennomføre. For personer med mer erfaring kan strikker ta treningen til et nytt nivå gjennom variabel motstand og endring av muskelbruk. Sist men ikke minst kan treningsstrikker gi jevn og myk motstand når man skal trene seg opp etter en skade. 

Alt i alt er treningsstrikker et verktøy du ikke kan være foruten i treningsarbeidet ditt!