Vektvester bygger fysisk og mental styrke uansett hvor du er

Bruk vektvest som en del av din trening. Vektvest er anbefalt å bruke av coach og personlig trener Martin Johnsrud Sundby fra TV-programmet 16 Ukers Helvete.

En av de tidligste kulturelle referansene til vektvesten kan vi finne i en dystopisk sci-fi-historie skrevet av Kurt Vonnegut på 1960-tallet. I historien ble sterke og genetisk begavede personer tynget ned med vektvester for å gjøre dem fysisk likeverdige med normale mennesker. I senere tid har vektvesten blitt et utrolig godt verktøy for det motsatte – nemlig å bygge styrke, eksplosivitet og hurtighet.


De beste bruker vektvest til treningen sin

Eliteutøvere bruker vektvester for å kunne belaste øvelser som sprint, agility og hurtighetstrening. Se for deg Usain Bolt løpende med en vektstang på nakken. Sånn rent bortsett fra at han kunne ha kakket ned konkurrentene på vei forbi dem er det vanskelig å se at det skal gi noen fordel å trene på denne måten. Han får økt motstand i øvelsen, men han må også holde denne stangen på nakken. Dette skaper en endring i teknikk og ødelegger treningen.

En vektvest løser dette problemet på en smidig måte. Den sprer vekten ut over et større areal som ligger tett på kroppen. Dette gjør at du står fritt til å bevege deg på samme måte som du ellers ville gjort. Du kan løpe, hoppe, endre retning, ta push-ups eller til og med danse. Den er i tillegg lett å ta med seg over alt – på ferie, til svigers eller på hytta. Derfor er vektvesten et uvurderlig verktøy i treningskassen din.

Bruk vektvest som en del av din trening. Vektvest er anbefalt å bruke av coach og personlig trener Martin Johnsrud Sundby fra TV-programmet 16 Ukers Helvete.

Enten du er nybegynner eller eliteutøver vil en vektvest ha god effekt på din trening. Du kan øke intensiteten under enkle treningsøvelser som Burpees, Knebøyhopp, Sprinttrening, Trappeløp, Step-ups og mye mer, eller rett og slett bare når du skal ut på en rolig søndagstur enten til fots eller på rulleski.En vektvest må brukes riktig

Kanskje tenker du nå at en vektvest aldri kan bli tung nok til å gi deg effekt av treningen. Hvis målet ditt er å bli Mr. eller Mrs. Olympia så har du nok mye rett i det. Det er begrenset hvor tung en vektvest kan bli. Likevel krever alle verktøy at du bruker dem riktig. Du skreller vel ikke løk med en hammer med forventning om et godt resultat?

På samme måte må du velge den riktige treningsmetoden og de beste øvelsene når du skal trene med vektvest. Hvis målet ditt er å forbrenne fett, øke eksplosivitet og hurtighet eller å komme i helt rå form – da kommer du veldig langt med en vektvest. Hvis det er et godt nok verktøy for eliteutøvere, så er det godt nok for oss vanlige dødelige også!


Gode øvelser du kan gjøre med vektvest

Det finnes mange gode øvelser du kan gjøre med vektvest. Stort sett alt du kan gjøre med kroppsvekt som motstand kan gjøres med en vektvest. Likevel er det visse øvelser som egner seg spesielt godt til trening med litt ekstra motstand tett på kroppen.

Under har jeg listet opp de øvelsene jeg mener gir veldig mye valuta for pengene. Øvelsene bruker stort sett hele kroppen, og mange av dem er i tillegg effektive for å trene opp hjertet og utholdenheten.

#1 - ABS WALKOUT

Hvordan: Start på alle fire med rumpa mot taket og strake hender og føtter. Gå utover med beina til magen er 1 cm fra bakken. Gå tilbake og gjenta.

Muskelbruk: Alt av kjernemuskulatur, samt skuldre, rygg og til dels leggmuskulatur.

#2 - KNEBØYHOPP

Hvordan: Gjennomfør en vanlig knebøy, men ta sats fra bunnposisjon slik at du gjør et kontrollert hopp. Land mykt.

Muskelbruk: Fremre del av lår og rumpemuskulatur får kjørt seg godt.

#3 - BURPEES

Hvordan: Start i stående stilling, gå ned på alle fire, ta en push-up og avslutt med et spensthopp.

Muskelbruk: Hele kroppen fra topp til tå.

#4 - SPRINTTRENING

Hvordan: Finn et flatt område som passer til sprinttrening og gjennomfør korte og eksplosive spurter.

Muskelbruk: Hele kroppen fra topp til tå.

#5 - TRAPPELØP

Hvordan: Finn en kasse eller en stol. Sett den ene foten opp og gjør en step-up. Gjenta på det andre beinet.

Muskelbruk: Fremside lår og rumpemuskulatur.

#6 - STEP-UPS

Hvordan: Finn en kasse eller en stol. Sett den ene foten opp og gjør en step-up. Gjenta på det andre beinet.

Muskelbruk: Fremside lår og rumpemuskulatur.

#7 - GET-UPS

Hvordan: Ligg på ryggen og gjennomfør en sit-up, før du reiser deg helt opp. Gjenta.

Muskelbruk: Magen får kjørt seg, men også til dels ben og armer.

Sjekk ut våre vektvester her. God trening!