Hvorfor Omega-3?
Omega-3 er en av de gode gamle traverne innen kosttilskuddbransjen, og det med god grunn. De flerumettede fettsyrene kan gi en rekke helsefordeler, som blant annet økt fettforbrenning, mindre leddsmerter og lavere kolesterol. I tillegg har man sett at omega-3 kan være med på å forebygge flere forskjellige typer kreft, og hjerte-og karsykdommer.
Omega-3 inneholder flere forskjellige fettsyrer. Av disse er det spesielt to som har vist seg å være viktige for å oppnå de nevnte helseeffektene. Disse heter EPA, DHA, og finnes blant annet i marine kilder som f.eks. fet fisk og annen sjømat. Omega-3 innholder også fettsyren DPA, men her kreves noe mer forskning før man kan konstatere hvilke helsefremmende effekter fettsyren er knyttet til. Antakelig er det svært fordelaktig å få i seg litt av alle tre typene!
Omega-3 kan:
-
Forebygge hjerte-og karsykdommer
-
Øke fettforbrenningen
-
Gjøre godt før ømme muskler og stive ledd
-
Senke blodtrykk og kolesterol
-
Hjelpe mot tørr hud og hår, og noe mot mild psoriasis
-
Hjelpe mot depresjon
-
Bedre konsenstrasjon
-
Hjelpe til med å holde rette nivåer av både oppbyggende og nedbrytende hormoner
Hvor finner man Omega-3?
Omega-3 finnes naturlig i mange matvarer. De beste naturlige kildene til omega-3 er fet fisk som laks, makrell og sild. I tillegg finner vi omega-3 i noen grad i andre matvarer som linfrø, valnøtter, egg, rødt kjøtt, grønne grønnsaker, bær og planteoljer. Innholdet her er dog ikke nok alene til å dekke dagsbehovet. I tillegg inneholder disse matvarene nesten bare fettsyren ALA, og lite av fettsyrene EPA, DHA og DPA. Så med mindre man spiser fet fisk hver dag, kan det være fordelaktig å ta et tilskudd av Omega-3.
Hvor mye Omega-3?
Helsedirektoratet anbefaler at du spiser 300 – 450g ren fisk pr. uke, og minst 200g av dette bør være fra fet fisk som laks, makrell og sild. Om du ikke får i deg nok fisk gjennom kosten, kan det være fordelaktig å ta et tilskudd av Omega-3 de dagene du ikke spiser fisk. For mange av oss er det kanskje hver dag?
Omega-3 kosttilskudd – flytende eller kapsler?
Omega-3 finnes i både flytende form, og i kapsler. Så hva skal man velge?
-
Kapsler er lette å ta med seg, og passer perfekt i bunnen på en Smartshaker.
-
Flytende form gir gir høyere andel av EPA, DHA og DPA pr. servering og kommer med en frisk smak av appelsin. Dermed slipper du å stå klar med juice, tannkrem og tyggis for å få vekk den ekle smaken etterpå!