Gratis frakt

Gratis bytte og retur

1-4 dager levering

Over 700 000 ordrer sendt i Norge

Fire viktige grunner til at du som kvinne ikke skal trene som en mann

Noen ganger kan man få følelsen av at kvinner blir sett på som annenrangs menn, uten stort potensiale på gymmet. Det har også satt seg en idé om at kvinner skal trene på samme måte som menn, og også de samme musklene som menn. Dette stemmer selvsagt ikke, og med riktig type trening har kvinner like stort relativt potensiale for muskelvekst og treningsresultater.

Kvinner får bedre resultater av flere repetisjoner

Du trenger ikke å kjøre 5x5 og 6x3 for å få gode resultater. Faktisk viser studier at du som kvinne bør kjøre flere repetisjoner enn menn, og at du takler metabolsk stress i muskulaturen bedre. Dette er fordi du har flere og større type-1-fibre i musklene dine, og i motsetning til menn får du faktisk flere av disse når du trener styrke. Type-1-fibre er utholdende og responderer godt på styrketrening med flere repetisjoner. Du tåler også utmattelse bedre enn en mann, og du kan dermed kjøre flere repetisjoner på en gitt prosent av ditt maksimale løft enn en mann klarer. Gjør derfor mindre eksplosiv makstrening og mer hypertrofi- og utholdenhetsrettet styrketrening. Dette betyr ikke at du skal droppe den tunge treningen helt, men fokuset bør ligge en annen plass om ikke hovedmålet er å konkurrere i styrkeløft.

Kvinner tåler høyere treningsvolum og -frekvens

Du som kvinne er også så heldig at du tåler et høyere treningsvolum og en høyere treningsfrekvens enn det motsatte kjønn. Dette er fordi du frakter næring til musklene mer effektivt, er mer motstandsdyktig mot skade på muskulatur og reparerer disse skadene raskere enn menn. Du kan derfor kjøre flere sett per muskelgruppe med flere repetisjoner, og gjøre dette oftere. I praksis skal dette gi bedre resultater enn å trene med et lavere treningsvolum enn du faktisk tåler, noe man ofte gjør når man skal prøve å kopiere treningsprogrammet til en mannlig styrkeløfter. Tør å trene ofte, og tør å ta litt flere repetisjoner per sett. Du får igjen for det!

Kvinner trenger ikke så lang pause mellom sett

Det er en haug med fysiologiske grunner til at du som kvinne ikke trenger like lang pause mellom sett som menn. Noen av dem er på grunn av hormoner som påvirker det sympatiske nervesystemet, noen av dem går på muskelfibersammensetning og andre handler om måten metabolismen din virker. Hovedpoenget er at du ikke trenger så mye hvile for å gjennomføre det samme relative treningsvolumet, og du kan dermed gjennomføre mer effektive økter. Ta altså så lange pauser at du føler at du er klar til å løfte igjen, og ikke bry deg om typen din fortsatt står andpusten og svett i et mørkt hjørne av treningssenteret.

Kvinner responderer bedre på langkjøringer enn maksimal intervalltrening

Kvinner har en mer glykogensparende metabolisme enn menn, noe som betyr at du som kvinne bruker fett mer effektivt under kondisjonstrening. Det er også vist at kvinner reagerer bedre mentalt på kondisjonstrening, altså at humøret øker mer enn hos menn. Dette er selvsagt ikke en grunn til å aldri kjøre hard intervalltrening, men kanskje bør du tillegge langkjøringer en litt større prioritet framover?
Forslag til treningsprogram

Forslag til treningsprogram

Basert på informasjonen over kan vi sette opp et forslag til et treningsprogram du som kvinne kan følge for å få veldig gode resultater. Det er lagt til grunn at du ønsker å legge på deg muskelmasse på litt andre steder enn menn. Fokuset blir derfor lagt på rumpe og lår, og treningsfrekvensen per muskelgruppe er høyere enn i tradisjonelle kroppsbyggerprogrammer. Gjennomfør tre økter i uka og følg ellers tipsene over for hvile, kondisjonstrening og treningsfokus.

Økt 1

Øvelse

SettxReps

Knebøy

4x6-8

Hip-thrust

4x8-10

Skrå manualpress

4x8-10

Stående roing

4x8-10

Facepulls

2x8-10

Tricep pushdown

2x8-10

Økt 2

Øvelse

SettxReps

Utfall

3x12-15

Strak markløft

4x10-12

Nedtrekk

3x12-15

Militærpress

4x10-12

Kickback i kabel

3x12-15

Bicepscurl

2x8-10

Økt 3

Øvelse

SettxReps

Markløft

4x6-8

Benkpress

4x8-10

Leg extensions

3x12-15

Hip-thrust m/ strikk

3x12-15

Pull-ups (evt. strikk)

3x8-12

Tåhev

3x12-15


Kvinner er ikke annenrangs menn, og har stort potensiale for muskelvekst om treningen blir gjort riktig. Og da skal du trene som en kvinne, og ikke som en mann. Ikke glem å sørge for å legge på mer vekt på øvelsene over tid.

Lykke til!


Referanser
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1113/expphysiol.2005.032771/full

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apha.12234/abstract?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=true

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10606825?access_num=10606825&link_type=MED&dopt=Abstract

http://link.springer.com/article/10.1007/BF00422739

http://jap.physiology.org/content/96/6/2125

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20625191

http://journals.lww.com/acsm-msse/Abstract/2016/09000/Sex_Related_Differences_in_Mood_Responses_to_Acute.20.aspx

http://bayesianbodybuilding.com/why-women-should-not-train-like-men/


Sist oppdatert:  12.10.2018 | Kategori: Trening

Tor André Sandum