Gratis frakt over 800,-

Gratis bytte

Lynrask levering

850 000+ ordrer sendt

Illustrasjon til bloggartikkel om vektvester kvinne som trener og løper
Illustrasjon til bloggartikkel om vektvester kvinne som trener og løper
Illustrasjon til bloggartikkel om vektvester kvinne som trener og løper

Vektvester bygger fysikk og mental styrke uansett hvor du er

En av de tidligste kulturelle referansene til vektvesten kan vi finne i en dystopisk sci-fi-historie skrevet av Kurt Vonnegut på 1960-tallet. I historien ble sterke og genetisk begavede personer tynget ned med vektvester for å gjøre dem fysisk likeverdige med normale mennesker. I senere tid har vektvesten blitt et utrolig godt verktøy for det motsatte – nemlig å bygge styrke, eksplosivitet og hurtighet.

Illustrasjon til bloggartikkel om vektvester kvinne som trener ute

De beste bruker vektvest til treningen sin

Eliteutøvere bruker vektvester for å kunne belaste øvelser som sprint, agility og hurtighetstrening. Se for deg Usain Bolt løpende med en vektstang på nakken. Sånn rent bortsett fra at han kunne ha kakket ned konkurrentene på vei forbi dem er det vanskelig å se at det skal gi noen fordel å trene på denne måten. Han får økt motstand i øvelsen, men han må også holde denne stangen på nakken. Dette skaper en endring i teknikk og ødelegger treningen.

En vektvest løser dette problemet på en smidig måte. Den sprer vekten ut over et større areal som ligger tett på kroppen. Dette gjør at du står fritt til å bevege deg på samme måte som du ellers ville gjort. Du kan løpe, hoppe, endre retning, ta push-ups eller til og med danse. Den er i tillegg lett å ta med seg over alt – på ferie, til svigers eller på hytta. Derfor er vektvesten et uvurderlig verktøy i treningskassen din.

En vektvest må brukes riktig

Kanskje tenker du nå at en vektvest aldri kan bli tung nok til å gi deg effekt av treningen. Hvis målet ditt er å bli Mr. eller Mrs. Olympia så har du nok mye rett i det. Det er begrenset hvor tung en vektvest kan bli. Likevel krever alle verktøy at du bruker dem riktig. Du skreller vel ikke løk med en hammer med forventning om et godt resultat?

På samme måte må du velge den riktige treningsmetoden og de beste øvelsene når du skal trene med vektvest. Hvis målet ditt er å forbrenne fett, øke eksplosivitet og hurtighet eller å komme i helt rå form – da kommer du veldig langt med en vektvest. Hvis det er et godt nok verktøy for eliteutøvere, så er det godt nok for oss vanlige dødelige også!

Gode øvelser du kan gjøre med vektvest

Det finnes mange gode øvelser du kan gjøre med vektvest. Stort sett alt du kan gjøre med kroppsvekt som motstand kan gjøres med en vektvest. Likevel er det visse øvelser som egner seg spesielt godt til trening med litt ekstra motstand tett på kroppen.

I tabellen under har jeg valgt ut de øvelsene jeg mener gir veldig mye valuta for pengene. Øvelsene bruker stort sett hele kroppen, og mange av dem er i tillegg effektive for å trene opp hjertet og utholdenheten.

#1 - Abs Walkout

 • Hvordan: Start på alle fire med rumpa mot taket og strake hender og føtter. Gå utover med beina til magen er 1 cm fra bakken. Gå tilbake og gjenta.

 • Muskelbruk: Alt av kjernemuskulatur, samt skuldre, rygg og til dels leggmuskulatur.

#2 - Knebøyhopp

 • Hvordan: Gjennomfør en vanlig knebøy, men ta sats fra bunnposisjon slik at du gjør et kontrollert hopp. Land mykt.

 • Muskelbruk: Fremre del av lår og rumpemuskulatur får kjørt seg godt.

#3 - Burpees

 • Hvordan: Start i stående stilling, gå ned på alle fire, ta en push-up og avslutt med et spensthopp.

 • Muskelbruk: Hele kroppen fra topp til tå

#4 - Sprinttrening

 • Hvordan: Finn et flatt område som passer til sprinttrening og gjennomfør korte og eksplosive spurter.

 • Muskelbruk: Hele kroppen fra topp til tå

#5 - Trappeløp

 • Hvordan: Finn en kasse eller en stol. Sett den ene foten opp og gjør en step-up. Gjenta på det andre beinet.

 • Muskelbruk: Fremside lår og rumpemuskulatur.

#6 - Step-ups

 • Hvordan: Finn en kasse eller en stol. Sett den ene foten opp og gjør en step-up. Gjenta på det andre beinet.    Fremside lår og rumpemuskulatur
  Get-ups    Ligg på ryggen og gjennomfør en sit-up, før du reiser deg helt opp. Gjenta.

 • Muskelbruk:  Magen får kjørt seg, men også til dels ben og armer

Illustrasjon til bloggartikkel om vektvester kvinner som trener

Bonus for ekstra fettforbrenning

En vektvest kan brukes til mer enn bare hard trening. Visste du at kroppen forbrenner flest kalorier i løpet av et døgn på å gjennomføre såkalte «basale aktiviteter» som fordøyelse, å forsyne hjernen med energi, vanlige hverdagslige gjøremål og slike ting? I praksis betyr det at så lenge du ikke er en toppidrettsutøver, så utgjør treningen din en meget liten del av dagens kaloriforbrennende aktiviteter.

Hvorfor ikke gjøre hverdagsaktivitetene dine litt mer effektive? Ta på deg en tung vektvest når du skal gå tur med hunden eller i skogen, eller bruk en lett vektvest når du skal på joggetur. Dette vil øke energiforbruket betraktelig og gi deg bedre effekt av aktivitetene. Hvis du er virkelig rå kan du ta på deg vektvesten når du støvsuger, vasker huset, tar ut av oppvaskmaskinen, henger opp klær eller følger ungene til skolen.

Ikke gjør det fordi du skal jekke deg selv ned til et normalt styrkenivå som i historien til Kurt Vonnegut. Nei, gjør det rett og slett fordi alle monner drar. Gjør hver aktivitet litt tyngre med en vektvest – det blir resultater av slikt!

 


Sist oppdatert:  28.06.2019 | Kategori: Trening

Tor André Sandum